In ons interview van de maand lees je alles over ons interview met Henk Jan, schipper van de fluisterboot bij Stichting Toeristisch varen Zutphen, die ons op woensdag 15 mei meenam op een tocht met de fluisterboot en hij ging ons alles vertellen over de fluisterboten op een prachtige mooie lentedag.
Henk Jan hoe lang ben je al schipper en wat zijn jouw taken?
“Ik ben al 8 jaar schipper en daarnaast ben ik ook al 6,5 jaar voorzitter van de Stichting Toeristisch varen Zutphen."
En wat moet er allemaal gebeuren ter voorbereiding op een vaardag?
De accu’s moeten de dag van te voren aan de oplader, want we varen electrisch. Deze accu's zijn bij de aanlegplaats. Maar ook het schoonmaken van het dekzijl en het uitpompen van het water. Er is ook een eerste schipper, per dag is dat iemand anders, de eerste schipper is de gastheer voor de bezoekers en helpt bijvoorbeeld met in en uit stappen. En de eerste schipper plant in welke boten mensen kunnen instappen en welke boot kan vertrekken en bij het afmeren van de boot en binnen varen na de rondvaart.”
Leuk om te weten: op 15 mei was Jan Arnoud Renken de eerste schipper. Wij kennen hem nog van school de Lans.
Hoe vaak doe je een vaart? En hoelang?
We varen tussen april en oktober. We varen dan 7 dagen in de week, elke dag om 11.00, 13.00 en 15.00. In juni, juli en augustus is er zelf een extra vaart op zaterdag om 16.30 uur. Dit doen we met zes boten en we hebben nu één reserve boot. Als schipper krijg je één vaste vaardag per week en varen van maandag t/m vrijdag. Daarnaast vaar je twee weekend dagen per maand. De gemiddelde leeftijd van een schipper is 71 jaar, dus voor veel schippers is het ook wel omdat ze het echt leuk vinden “
Wat vind je leuk aan schipper zijn?
“Het leukst aan schipper zijn vind het varen en vertellen over Zutphen, maar het allerleukst vind ik het om mensen mee te nemen op de boot, die mensen maken een uitstapje en ze zijn dus altijd vrolijk."
Welke routes vaar je? En waarom in Zutphen?
“Ik vaar op de grote gracht en op de Berkel. We varen in Zutphen niet alleen omdat er water is maar ook omdat er heel veel historie is en je dat de toeristen kan laten zien”
Wat ga je vertellen aan de mensen onderweg?
“Leuke historische feitjes over Zutphen, bijvoorbeeld over de Spaanse poort en de 13e eeuwse stadspoorten hoe ze vroeger dichtgingen en je niet zo maar de stad kon binnenvaren maar ook algemene feitjes over de watertoren en over de fontein op de grote gracht, die maar liefst 16 meter diep is en onderwater is vastgemaakt.“
Als je onderweg bent wat zie je dan van de omgeving?
“Veel historische gebouwen, maar ook veel natuur vooral vogels zoals futen en meerkoeten. En als je in april meevaart kun je de jonge vogels uit de eieren zien komen.“
Wat vind je het leukste en bijzonderste moment in het varen?
“Het leukste is als de bezoekers tevreden zijn en dat het weer mooi is, dat is wel het allerleukste”
Vertel je altijd hetzelfde tijdens een rondvaart of heb je verschillende feiten?
“Ik heb vooraf een cursus Zutphenkunde gevolgd, een aantal avonden leer je dan de hele geschiedenis van de stad inclusief rode draad zodat je de toeristen over verschillende feiten kan vertellen en elke keer iets anders te vertellen hebt. En ik vind het ook heel leuk om elke keer weer wat anders te vertellen. Er zitten wel bij alle schipper wat vaste feitjes in zoals over de Berkelruine waar we starten.“
Ik zie dat alle boten verschillende namen hebben, wat voor een namen zijn dit?
“We hebben twee boten vernoemd naar de oprichters Jan Nieuwburg en Meine van der vaart. De andere boten hebben ook historische Zutphense namen zoals de “sir Philip, een Engelsman die Nederland hielp en in 1584 is omgekomen “
Nog een leuk weetje: Wij mochten mee in 't Kofschip varen, dat vonden we erg leuk.
Waar worden de boten gemaakt?
“De boten worden in Giethoorn gebouwd, met een punt eraan. Deze boten heten Punters. Voor ons is aan de achterkant de punt eraf gehaald omdat we anders niet overal kunnen varen.
Heb je een vaarbewijs nodig om de boot te besturen? En hoe hard mag de boot varen?
“Ik heb een vaarbewijs, die haal je door een theorie examen te doen. De Stichting heeft een vergunning van waterschap nodig. En je mag niet harder dan 6km per uur varen."
Hebben jullie ook arragementen ?
"Naast het varen hebben we inderdaad ook arragementen.
Rondom 12: koffie, stadswandeling, rondvaart, lunch, wandeling naar huis de voorst, rondtour met paardentram en een drankje als afsluiting
We hebben ook nog Berkel culinair, soort happen en stappen: kopje koffie, stadswandeling, een vaartocht, voorgerecht in Warnsveld, hoofdgerecht bij de Pauw en een dessert bij Geweldig!. Tussendoor word je van plek naar plek gevaren.
Je kan ook nog kinderfeestje de ''De piratenboot" doen, dan gaat iedereen verkleed als piraat, ook de kapitein en dan krijg je frietjes .
Comments