top of page
20220711_132937_edited.jpg

Atelier Vleugels

Atelier Vleugels, is een aparte tak binnen onze ontwikkelingsgerichte dagbesteding Theaterwerkplaats de Rode Hoed. Dit is een atelier voor mensen met autisme waar zij, met ondersteuning van gerenommeerde docenten, kunnen werken aan kunst. Bij Vleugels werken we autisme proof. Onze autisme proof werkwijze is gebaseerd op de 6 accepten die autisme expert Caroline van den Sigtenhorst- van de Broek heeft geformuleerd[1]. Deze 6 aspecten zijn

  • Tempo: dyspraxie is veel voorkomend bij mensen met autisme, hierom is het belangrijk om het tempo van de deelnemer volgen, onder andere beschreven door Anneke Groot[2]

  • Bewegen: Erik Scherder beschrijft dat door in beweging te komen zet je letterlijk je brein in beweging krijgen[3].

  • Creativiteit: in creativiteit vind je verwerking en ontprikkeling [4].

  • Congruent zijn: is de hyperfocus sensitief serieus nemen, dat zegt Vera Hellerman[5].

  • Gelijkwaardigheid en wederkerig: naast de deelnemer staan.

  • Voorspelbaarheid: het aankondigen en voorspelbaar maken van de dag en de komende week geeft rust en veiligheid zegt Peter Vermeulen[6].

 

We leggen hieronder concreet uit wat dat inhoud.

 

We starten de dag met dans. In de ochtend wordt beweging en humor gecombineerd om zo de deelnemers lichamelijk aan te zetten. Hierna kan een productievere dag volgen.

 

We stemmen ons af op het talent en tempo van de deelnemer, om de kunstenaar in de deelnemer ruim baan te geven. De deelnemer heeft de regie over schilderijen maken, boetseren, gedichten schrijven of muziek maken. Er is professionele begeleiding die jou kan begeleiden en volgen in je visie en creativiteit.

 

Bij Vleugels maken we contact. Via jouw passie ontmoet jij mijn passie. Door ervaringen te delen en elkaar aan het werk te zien, gaat het ontmoeten vanzelf.

 

We vliegen de dag voorspelbaar aan. Dat doen we door ons dagprogramma zoveel mogelijk via een vast en gestructureerd ritme te laten verlopen. De deelnemers verheugen zich op de onderdelen die hen aanspreken en kunnen zich terugtrekken als een onderdeel die dag echt teveel vraagt. Jij mag het tempo bepalen.

 

Ons streven is geen maskers te dragen die verwarrend kunnen zijn. Iedereen heeft respect voor elkaars emoties, die mogen er zijn en hoeven door anderen niet opgelost te worden, we willen je daar wel in helpen. Je kunt de ruimte nemen om even zelf te ontladen. Maar een flinke dosis humor en af en toe een roze bril op tijdens bijvoorbeeld het dansen, helpt daarbij ook.

 

Vootnotes

[1] www.vds-kunstencoaching.nl/

[2] www.wegwijzer-autisme.nl/aanbod/begeleiding-en-coaching-csl-anneke-groot

[3] www.scherder.nl/

[4] www.vds-kunstencoaching.nl/

[5] www.verahelleman.online/trainingen-op-het-gebied-van-autisme/

[6] nl.participate-autisme.be/portretten/experten/peter-vermeulen

Vleugels dagbesteding

Bij Vleugels maken we kunst

We stemmen ons af op jouw talent, om de kunstenaar in jou ruim baan te geven. Jij hebt de regie over schilderijen maken, boetseren, gedichten schrijven of muziek maken. Er is professionele begeleiding die jou kan begeleiden en volgen in je visie en creativiteit.

 

Bij Vleugels maken we contact

Via jouw passie ontmoet jij mijn passie. Door ervaringen te delen en elkaar aan het werk te zien, gaat het ontmoeten vanzelf.

 

Bij Vleugels gaan we de dag voorspelbaar aanvliegen

Dat doen we door ons dagprogramma zoveel mogelijk via een vast en gestructureerd ritme te laten verlopen. De kunstenaars verheugen zich op de onderdelen die hen aanspreken en je kunt je terugtrekken als een onderdeel die dag echt teveel van je vraagt. Jij mag het tempo bepalen.

Zo beginnen we met dans oefeningen, daarna gaan we aan de slag met beeldende kunst.

 

Bij Vleugels zijn we congruent qua emoties

Ons streven is geen maskers te dragen die verwarrend kunnen zijn. Iedereen heeft respect voor elkaars emoties, die mogen er zijn en hoeven door anderen niet opgelost te worden. Je kunt de ruimte nemen om even zelf te ontladen. Maar een flinke dosis humor en af en toe een roze bril op tijdens bijvoorbeeld het acteren, helpt daarbij ook.

Elke maandag, woensdag en vrijdag is er een Vleugels groep. Op maandag is er

eens in de twee maanden een workshop van een kunstenaar, zo leren we

nieuwe materialen en technieken kennen. Op vrijdagen kan je hiermee dan

aan de slag. Dit maakt dat je je eigen stijl ontwikkelt en merkt bij welk

materiaal of techniek je voorkeur ligt.

 

Je kan vrijblijvend een keer komen kijken. Dan kan je zelf ervaren of de

Vleugels een plek is waar jij je thuis voelt.

CREATIEVELINGEN OPGELET

Het open atelier is van start en biedt plek om naast de deelnemers van Vleugels zelfstandig aan je eigen beeldende werk te werken. Er is begeleiding aanwezig voor eventuele vragen. En ook kan jij je hulp en expertise aanbieden aan andere.

Vrijdagen van 13.00 tot 15.30 uur

Het open atelier

Wat doen we bij Vleugels open atelier:

Het open atelier biedt plek om naast de deelnemers van dagbesteding zelfstandig aan je eigen beeldende werk te werken. Er is begeleiding aanwezig voor eventuele vragen. En wellicht kan jij je hulp en expertise ook aanbieden aan anderen.

 

Het open atelier is een onderdeel binnen het creatieve atelier Vleugels. Een manier om Zutphen en omstreken meer inclusief te maken. Want wat is er nu leuker dan samen kunst maken?!

 

Het open atelier gaat mee in de stroom van dagbesteding. En is daarom open op vrijdagen van 13.00 tot 15.00 uur. Om de stabiliteit van de groep te waarborgen is deelname aan de groep voor minimaal een half jaar.

Je kan vrijblijvend een keer komen kijken.

Praktische informatie

 

Wanneer dagbesteding:

Elke vrijdag van 8.30-15.30 uur

Wanneer open atelier:

Elke vrijdag van 13.00-15.30 uur

Waar:

Isendoornstraat 22, 7201 NJ Zutphen

Kosten:

Hiervoor zijn twee opties

  1. Kom je in het kader van dagbesteding en heb je een indicatie dagbesteding, dan betaal je cliëntbesteding gelden. De kosten verschillen per indicatie. Een dag bestaand uit 2 dagdelen van 3,5 uur. Deze kosten worden per maand gefactureerd.

  2. Heb je geen indicatie dagbesteding en wil je wel graag werken tijdens het open atelier. Dan zijn de kosten €15,00 euro per keer. Voor een jaar, van 40 weken, is dit €600,00 euro. In de schoolvakanties zijn wij gesloten. Deze kosten kunnen op drie manieren worden betaald: maandfactuur, jaarfactuur vooraf of in vier termijnen van elk €150,00 euro.

 

Voor meer informatie hierover kunt u altijd contact met ons opnemen.

image00006.jpeg
IMG_5896.JPG
image3.jpeg
IMG-20230821-WA0008.jpg
bottom of page